Comisia Europeană a retras, la cererea gigantului farmaceutic AstraZeneca, autorizația de comercializare în statele membre a vaccinului împotriva COVID-19 cunoscut sub denumirea comercială ”Vaxzevria”, care este utilizat și în România. Această decizie a fost luată începând cu data de 7 mai. Anunțul a fost făcut în contextul în care compania anglo-suedeză a fost criticată din ce în ce mai mult pentru posibilele efecte adverse ale vaccinului.
Comisia Europeană (CE) a notificat pe 27 martie că, la solicitarea proprietarului – AstraZeneca -, retrage de mâine, marți, autorizația de introducere pe piață a medicamentului, conform agenției EFE, citată de Extra.
AstraZeneca a justificat retragerea din cauza lipsei cererii și a surplusului de vaccinuri disponibile în prezent pe piață. ”Deoarece au fost dezvoltate mai multe vaccinuri actualizate pentru variantele de Covid-19, acum există un surplus de vaccinuri disponibile. Acest lucru a dus la o scădere a cererii pentru Vaxzevria, care nu mai este fabricată sau furnizată”, se arată în nota.
Un purtător de cuvânt al CE a confirmat EFE în această după-amiază că, la solicitarea companiei, autorizația europeană de comercializare a vaccinului AstraZeneca împotriva Covid-19 va fi retrasă marți și a subliniat că acest fapt nu este neobișnuit atunci când produsele nu sunt solicitate în UE.
Vaxzevria, vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19, a fost al treilea vaccin care a primit aprobare de la autoritățile de reglementare europene, după cele realizate de Pfizer/BioTech și Moderna.
Pe de altă parte, solicitarea vine pe fondul mai multor probleme, inclusiv în justiție, legate de potențialele efecte adverse ale tratamentului.
În plus, AstraZeneca a fost chemată în instanță pentru a da explicații despre cazurile de tromboză apărute după vaccinare. Compania a recunoscut în premieră că vaccinul său anti-Covid poate provoca un efect secundar rar.