Mihaela Neagu, investitoarea care câștigă contracte cu statul pe bandă rulantă, afirmă că succesul său se datorează priceperii și sârguinței. Cu toate acestea, în piață se vorbește despre o posibilă conexiune a sa cu un grup de băieți din servicii, care au multiple relații și conexiuni.
Deși este ciudat cum reușește să câștige atât de multe contracte cu statul român, afacerista neagă vehement orice legătură cu persoane din serviciile de informații.
„Avem această firmă de 10 ani și câștigăm aproximativ 5 licitații pe an. Domnul Hideg nu spune adevărul. Firma pe care o conduc a licitat cu 32 de lei pe mască, în timp ce firma lui Hideg a licitat cu 52 de lei. Am fost descalificată pentru că produsele noastre nu erau conforme, așa că nu am ajuns în oferta financiară. Nu-l cunosc pe Ponta, iar domnul Tarău mi l-a prezentat. Căutam măști de vânzare pentru a participa la licitații. Nu l-am amenințat pe Hideg, ne-am întâlnit o singură dată la biroul său, când mi-a dat două măști și niște documente. Am avut câteva măști care nu erau conforme, în timp ce ale lui Hideg erau. Nu aveam cum să-l șantajez, deoarece nu am trecut de selecția inițială. Nu ne-am mai întâlnit o a doua oară, l-am așteptat la biroul meu, dar nu a mai venit.
Fiul meu este acționar majoritar la firma Akyle Security. Nu cunosc pe Cristian Popescu Piedone și nu știu nimic despre licitația de la Sectorul 5, care a fost contestată. Nu am nicio legătură cu Gabriela Firea sau Aurelian Bădulescu.
Am ajuns manager la Clubul Olimpia prin concurs acum 20 de ani, după ce am fost șef de hotel la Complexul Lia Manoliu. Au trecut 22 de ani de atunci și am un dosar în care s-a dispus neînceperea urmăririi penale (NUP), dar nu mai știu exact despre ce este vorba. Au fost două dosare în curs de cercetare, dar ambele au fost închise cu NUP. Corvin Nedelcu nu era implicat în acea perioadă. L-am cunoscut pentru că am lucrat împreună, dar nu am fost niciodată asociați și nu l-am mai văzut din 2012. Nu o cunosc pe Monica Iacob Ridzi, iar doamna Sorina Plăcintă am cunoscut-o doar pentru o lună. Particip la licitații de când mă știu. Am studiat acest domeniu până la vârsta de 30 și ceva de ani. Conform legii, CNSC a blocat BURA, nu firmele noastre. Avem peste 100 de angajați la firma noastră. Nu cunosc pe Coldea și nu m-am întâlnit niciodată cu el sau cu generalul Dumbravă. Nu cunosc numele Kemal Guner, deși probabil că îl știu, dacă a făcut traduceri pentru mine. Cu Simona Ciulavu ne cunoaștem, am fondat împreună firma Akyle și avem și proiecte imobiliare împreună.
Am cumpărat cele două fabrici de zahăr prin intermediul fermierilor. Sunt acționar și am dat 1 milion și ceva de euro, toată tranzacția fiind realizată prin intermediul unei bănci. Muncesc între 15 și 16 ore pe zi, așa că aceasta este rețeta succesului meu. Jumătate din cifra de afaceri a firmelor mele provine din contracte cu companii private. Particip la aproximativ 150 de licitații pe an, din care câștig între 5 și 10, ceea ce nu mi se pare mult. De obicei, concurența este între 3 și 5 firme la fiecare licitație. Firma care se ocupă de curățenie la metrou are 700 de angajați, în timp ce noi avem în total 1.500 de angajați. În ultimii doi ani, cifra noastră de afaceri a fost de 70 de milioane de euro. Nu suntem singurii care oferă servicii de consultanță, dar avem și contracte pentru noi înșine. Am oferit consultanță, cum ar fi cea pentru Otokar, pentru care am primit un contract de 2 milioane de euro. Suntem proprietarii a două fabrici și vindem și producția.
„Nu cunosc și nu am legături cu nimeni de la SRI”
M-am întâlnit cu o persoană la Libro Bistro, dar nu știu dacă aceasta este sau a fost vreodată angajată în SRI. Cunosc pe Robert Ionescu, deoarece suntem asociați. Best Achiziții și Libro Events nu sunt singurele companii din România care aduc zahăr din Ucraina, îl ambalează și îl vând. Georgian Pop de la Rezervele Statului nu mi-a încredințat mie contractul, ci l-am câștigat la licitație. Am câștigat licitația pentru concertul de la Primăria Sectorului 5 pentru că am fost singurii care am participat. Nu am nicio legătură cu SRI și nu cunosc pe nimeni de acolo.
Mihaela Neagu a declarat că nu a avut contracte de măști cu ONAC, deși a lucrat pentru mai multe firme din străinătate și din Turcia. Cătălin Hideg, unul dintre concurenții săi, a contrazis-o, afirmând că ea i-a cerut să cedeze locul la licitație. De asemenea, Hideg a dezvăluit că s-au întâlnit de mai multe ori, inclusiv după licitație.
Mihaela Neagu a fost manager al Complexului Sportiv Olimpia în 2009, după ce PDL a venit la putere. Se spune că a primit funcția datorită relațiilor sale cu Sorina Plăcintă și Monica Iacob Ridzi. În timpul pandemiei, Neagu a câștigat contracte cu statul pentru livrarea de măști și combinezoane prin intermediul companiei sale, Best Achiziții. Fiul său, Alexandru Vlad Mihai Cristescu, a devenit asociat unic în 2018, iar Neagu a devenit director general.
Best Achiziții a încheiat șapte contracte cu Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București în 2020, în valoare de 9,2 milioane de lei. Compania a avut o cifră de afaceri de 178,2 milioane lei și un profit de 22 milioane lei în 2021, dar și datorii de 59,3 milioane lei. În 2020, afacerile au fost de 241,8 milioane lei, iar profitul de 62,7 milioane lei.
Mihaela Neagu a încheiat și un contract pentru curățarea a patru pasaje din București, în valoare de 10,7 milioane lei. Compania sa, Libro Events, a încheiat aproape 350 de contracte cu statul de-a lungul timpului. Printre clienți s-au numărat și Compania Națională Aeroporturi București.SA, CJ Călărași, CJ Constanța, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, Clubul Școlar Sportiv Reșița sau Centrul de Resurse și Asistență Educațională al Municipiului București sunt doar câteva dintre instituțiile care au încheiat contracte cu Libro Events în valoare de milioane de lei. Unul dintre aceste contracte este cel pentru curățenia autobuzelor STB în valoare de 5,6 milioane lei.
În anul 2021, Libro Events a înregistrat o cifră de afaceri de 34,1 milioane lei și un profit de 0,7 milioane lei. Aceste rezultate sunt mult mai modeste în comparație cu anul 2015, când compania a înregistrat afaceri de 126 milioane lei și un profit de 13 milioane lei.
Mihala Neagu, fondatorul Libro Events, are o influență și conexiuni extrem de puternice. El este acționar în firma SC Diamond Real Estate SRL, care activează în domeniul imobiliar și are printre acționari pe Robert Constantin Ionescu, avocat și fost viceprimar PDL al Capitalei, și pe Simona Ciulavu, fosta consilieră a lui Ludovic Orban la Primăria Capitalei și la Ministerul Transporturilor. De asemenea, Mihala Neagu este și acționar în compania BSG Business Select SRL, care a fost implicată în dosarul fostului director al UNIFARM, Adrian Ionel.
Alexandru Vlad Mihai Cristescu, asociatul unic al SC Best Achiziții SRL, are acțiuni și în compania SC Akyle Security SRL, alături de Robert Constantin Ionescu și de Constantin Pitcovici, tatăl fostului ofițer DGA Petru Pitcovici, care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul lui Puiu Popoviciu.
În calitate de acționar unic al firmei Best Achiziții SRL, în 2017, Mihala Neagu a reușit să blocheze pentru o săptămână un proiect strategic pentru UE: gazoductul BRUA, care leagă Bulgaria, România, Ungaria și Austria, cu scopul de a reduce dependența de gazele naturale din Rusia.