Sfantul Atanasie cel Mare este celebrat de Biserica Ortodoxă atât pe 18 ianuarie, cât și pe 2 mai (Aducerea moaștelor sale în Constantinopol). Sfantul Atanasie cel Mare a fost unul dintre cei mai importanți episcopi ai Bisericii creștine din Alexandria în secolul al IV-lea.
El s-a născut în Alexandria în anul 295 sau 296 și a primit o educație solidă în domeniul clasic și teologic. La vârsta de 24 de ani a fost hirotonit diacon de către arhiepiscopul orașului, Alexandru, și i s-a încredințat și funcția de secretar. În această calitate, l-a însoțit pe patriarh la Sinodul de la Niceea din 325, unde a jucat un rol decisiv în combaterea arianismului și în condamnarea lui Arie.
După moartea Sfântului Alexandru în 328, a fost ales episcop al Alexandriei. Sfantul Atanasie a rămas în această funcție până în anul 373. În tot acest timp, a suferit cinci exiluri, dar acestea nu l-au împiedicat să desfășoare o activitate teologică bogată, în special o politică bisericească antiariană.
Majoritatea lucrărilor sale se concentrează pe apărarea credinței niceene. El a supus argumentele exegetice și dialectice ale adversarilor săi unei analize critice și riguroase, demonstrându-le neîntemeierea. Cu ajutorul cunoștințelor sale vaste în domeniul scripturisticii, teologiei și filosofiei, a reușit să consolideze temeliile credinței creștine ortodoxe.
Sfantul Atanasie cel Mare a trecut la cele veșnice în data de 2 mai 373, după 45 de ani de episcopat. A fost unul dintre primii episcopi nemartiri care au primit un cult public. Tot în această zi, facem pomenirea:
– Sfinților Mucenici Esper și Zoe, și a fiilor lor Chiriac și Teodul;
– Sfintei Matrona - Sfanta Matrona din Moscova este sărbătorită pe 2 mai (19 aprilie în Vechiul Calendar). Cunoscută ca „al optulea stâlp al Rusiei” de către Sfantul Ioan de Kronstadt, Sfanta Matrona a fost o personalitate rară și cu totul harismatică a Bisericii Ortodoxe din Rusia, manifestând darurile duhovnicești ale înainte vederii și tămăduirii încă din copilărie.
– Cuviosului Iordan;
– Mâine, 3 mai, facem pomenirea Sfantului Irodion de la Lainici și a Sfinților Mucenici Timotei și Mavra.
Sursa: CrestinOrtodox.ro