În ultima săptămână a lunii aprilie, inspectorii sanitari veterinari au efectuat verificări la peste 3.200 de unități din industria alimentară, în zonele turistice. Valoarea totală a amenzilor aplicate a depășit 2,2 milioane de lei, conform informațiilor furnizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
De asemenea, au fost confiscate și puse sub sechestru peste 721 de kilograme de produse alimentare, care prezentau un potențial risc pentru sănătatea consumatorilor. Scopul acțiunii desfășurate de ANSVSA la nivel național în perioada 23-30 aprilie a fost protejarea sănătății consumatorilor, având în vedere numărul mare de turiști și creșterea vânzărilor în unitățile din industria alimentară din zonele de agrement și localitățile turistice. Această acțiune a constat în verificarea a 3.211 de obiective autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
Conform comunicatului emis de autoritate, inspectorii ANSVSA au aplicat 308 amenzi contravenționale în valoare totală de 2.261.800 de lei și au emis 7 ordonanțe de suspendare a activității și 7 ordonanțe de interzicere a activității. De asemenea, s-a dispus măsura de reținere oficială/sechestru pentru o cantitate de 721 de kilograme de produse alimentare care prezentau un potențial risc pentru sănătatea consumatorilor.
În perioada menționată, controalele inspectorilor ANSVSA au vizat 997 de restaurante, 64 de pizzerii, 25 de cantine, 102 cofetării-patiserii, 258 de laboratoare de cofetărie/patiserie, 128 de pensiuni turistice, 305 de unități de tip hipermarket/supermarket, 850 de magazine alimentare, 231 de unități mobile de comercializare a alimentelor, 227 de târguri-expoziții de produse alimentare și 24 de puncte gastronomice locale.
Pentru a preveni apariția toxiinfecțiilor alimentare și a proteja sănătatea consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au verificat condițiile de igienă în care sunt recepționate, depozitate, preparate și valorificate diverse sortimente de produse alimentare și preparate culinare destinate consumului uman. Principalele neconformități constatate au fost: nerespectarea normelor sanitare veterinare privind depozitarea, întreținerea spațiilor, echipamentelor de lucru și folosirea ustensilelor și recipientelor în stare insalubră, ambalarea și etichetarea necorespunzătoare, expunerea la comercializare a produselor alimentare fără etichetă, utilizarea spațiilor neautorizate/înregistrate sanitar veterinar și nedemonstrarea trasabilității produselor alimentare.
ANSVSA recomandă tuturor consumatorilor să achiziționeze produse alimentare doar din unități sau spații aflate sub control sanitar-veterinar.