Din cauza îmbătrânirii accentuate a populației, o țară din UE a decis să majoreze vârsta de pensionare la peste 65 de ani. Această decizie a fost luată de Cehia, care a adoptat o reformă a pensiilor în data de 30 aprilie, cu scopul de a face față îmbătrânirii populației. Potrivit AFP, reforma va intra în vigoare în 2025 și va fi prezentată în Parlament, unde Guvernul are o majoritate. Premierul Petr Fiala a declarat că această reformă va asigura pensii decente pentru persoanele care au între 30 și 40 de ani în prezent. El a mai adăugat că, în cazul în care reforma nu este aprobată, sistemul de pensii va avea probleme în viitor.
Vârsta de pensionare a crescut constant și este în prezent de 65 de ani pentru persoanele născute după 1971. Reforma propusă prevede că vârsta de pensionare va crește în funcție de speranța de viață și va fi stabilită anual pentru persoanele care împlinesc 50 de ani. Astfel, un cetățean ceh mediu va trăi 21,5 ani ca pensionar. Guvernul estimează că deficitul sistemului de pensii va scădea la 1% din PIB în 2050, față de 5% în absența acestei reforme.
Premierul Fiala a subliniat că este necesar să se acționeze deoarece, în prezent, Cehia are un pensionar la cinci persoane, dar în 2050 va avea unul la două persoane. Reforma prevede că pensia minimă va reprezenta 20% din salariul mediu, iar persoanele care au avut locuri de muncă cu risc se pot pensiona cu până la cinci ani mai devreme. Cehia, cu o populație de 10,9 milioane de locuitori, este un stat membru al UE și are o economie puternică, bazată pe producția de automobile și exporturi către zona euro.