Sfântul Pangratie s-a născut în Antiohia și a ajuns în Ierusalim cu părinții săi pentru a asculta de cuvintele și a vedea minunile lui Hristos. Acolo, Sfântul Pangratie l-a întâlnit pe Apostolul Petru și a primit Sfântul Botez după Înălțarea Domnului. Ulterior, după ce a trăit o perioadă într-o peșteră, Sfântul Apostol Petru l-a hirotonit episcop al Tavromeniei (Taomirna) din Sicilia. Aici, Sfântul Pangratie a distrus idoli și a convertit mulți păgâni la creștinism.
Acvilin, un comandant păgân, a aflat că întreaga cetate a Tavromeniei s-a convertit la creștinism și a pornit cu armata spre ea cu intenția de a o distruge. Sfântul Pangratie a ieșit din cetate împreună cu clerul, ținând în mâini Sfânta Cruce. Când armata păgână s-a apropiat de cetate, a căzut întuneric peste ei, iar soldații, cuprinși de frică, s-au omorât unul pe altul. Astfel, cetatea a fost salvată prin rugăciunea lui Pangratie.
După moartea lui Bonifatie, conducătorul Siciliei convertit la creștinism, Sfântul Pangratie a fost ucis de Montan, noul conducător al Siciliei.
Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț este cinstită începând cu anul 2018, pe 9 iulie. Această zi de cinstire a fost adăugată în calendarul ortodox cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
De asemenea, în această zi, facem pomenirea:
- Sfântului Mucenic Ciprian, Arhiepiscopul Ciprului;
- Sfântului Ierarh Mucenic Chiril, episcopul Gortinei;
- Sfinților Mucenici Andrei și Prov.
Mâine, facem pomenirea Sfinților 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei.