România a făcut progrese remarcabile în ultimele două decenii în ceea ce privește menținerea în memoria colectivă a lecțiilor trecutului și combaterea antisemitismului, rasismului, xenofobiei și urii, conform președintelui Klaus Iohannis. Acesta a transmis un mesaj cu ocazia comemorării a 83 de ani de la Pogromul de la Iași. Mesajul a fost prezentat de consilierul de stat Constantin Ionescu în cadrul ceremoniei oficiale de comemorare a victimelor organizate la Iași.
Președintele a subliniat că educația rămâne cel mai eficient instrument împotriva negării Holocaustului și a faptelor motivate de ură. În fiecare an, la Iași, angajamentul față de neuitare, demnitate umană, respect și toleranță este reînnoit prin omagierea memoriei victimelor Pogromului de la Iași, unul dintre cele mai tragice evenimente din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În urmă cu 83 de ani, zeci de mii de vieți au fost curmate tragic și brutal din ordinul regimului Ion Antonescu. Evreii erau lipsiți de protecție și împinși către pieire, fiind supuși brutalității și forțați să își dea ultima suflare în curtea Chesturii sau în „trenurile morții”, conform lui Iohannis.
Președintele a evidențiat mărturiile de rezistență, curaj și compasiune provenite din mijlocul întunericului, subliniind că Pogromul de la Iași nu a fost un eveniment izolat, ci rezultatul escaladării atitudinilor antisemite. El a atras atenția și asupra tensiunilor actuale din lume și a influențelor „toxice” din prezent, subliniind importanța respingerii extremismului prin promovarea respectării dreptului internațional umanitar și susținerea păcii și reconcilierii.
În plus, Klaus Iohannis a făcut apel la cunoaștere și educație, subliniind importanța protejării democrației și a valorilor care să construiască o societate tolerantă. El a îndemnat tinerii să cunoască adevărul istoric și să recunoască minciuna pentru a construi o lume în care atrocitățile să nu mai fie posibile. Președintele a transmis un apel către prețuirea legăturilor de credință și valorile care ne unesc, construind un viitor în care justiția, demnitatea și pacea să prevaleze pentru toți.