Sfinții Epictet și Astion sunt sărbătoriți pe 8 iulie. Aceștia sunt cei mai vechi martiri din țara noastră, atestați de sursele hagiografice. Au suferit în anul 290, ca urmare a persecuției lui Dioclețian (284-305). Sfinții Epictet și Astion au fost martirizați în cetatea Halmyris, vechea cetate creștină așezată pe malurile Dunării, numită în antichitate „Almyra”.
Sfântul Epictet era originar din partea Răsăriteană. A primit harul preoției și s-a învrednicit de darul vindecării orbilor, șchiopilor și a celor demonizați.
Sfântul Astion era nepotul senatorului roman Iulian. S-a convertit la creștinism în urma întâlnirii cu preotul Epictet și împreună cu acesta a ajuns în cetatea Halmyris. Mai târziu, și tânărul Astion s-a învrednicit de darul făcător de minuni, vindecând un posedat și aducând la viață un om care căzuse de la înălțime și rămăsese aproape mort.
În acel timp, a sosit în Halmyris comandantul Latronianus. Acesta a aflat că în oraș au ajuns doi străini care, prin predicile lor, au făcut mulți să renunțe la venerarea zeilor. La porunca lui Latronianus, Epictet și Astion au fost arestați și închiși.
Nu și-au dezvăluit rudele sau locul de naștere, ci doar faptul că sunt creștini. Au fost supuși la diferite chinuri, dar au rămas nevătămați. În urma acestor minuni, comandantul a poruncit să nu li se dea hrană și apă timp de 30 de zile. Vor ieși biruitori și după cele 30 de zile de înfometare.
Latronianus, văzând că nu-i poate învinge în niciun fel, a poruncit ca celor doi sfinți să li se taie capul. Astfel, pe 8 iulie i s-a tăiat mai întâi capul lui Astion și apoi și preotului Epictet. Din actul martiric reiese că trupurile celor doi erau albe ca zăpada și că cei care se atingeau de ele primeau vindecare de orice boală îi cuprindea. Trupurile lor au fost îngropate de creștini.
După Edictul de la Milano, din anul 313, trupurile Sfinților Epictet și Astion au fost îngropate în cripta bazilicii episcopale din Halmyris. Au rămas necunoscute celorlalți creștini până în data de 15 august 2001, când ele au fost descoperite și depuse în Catedrala arhiepiscopală din Constanța. Mihail Zahariade, conducătorul echipei de arheologi și cercetător științific principal la Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” din București, a mărturisit: „Șantierul arheologic de la Halmyris a fost deschis în 1981, dar primele elemente ale bazilicii le-am descoperit în anul 2000. Atunci ne aflam spre sfârșitul campaniei, când nu mai aveam timp și bani, astfel că săpăturile au fost continuate anul viitor, la sfârșitul lunii iulie. Am decis împreună cu soția mea, Ileana-Ildiko, restauratoare la Muzeul Național de Istorie a României, să fac săpături nu la suprafață, ci să fac o secțiune, căci bănuiau că vor fi acolo sfinte moaște, că ruinele cetății sunt cele ale vechiului Halmyris și că aici sunt Epictet și Astion. Am făcut săpături în prima zi, în a doua zi și așa mai departe. În ziua de 15 august au apărut primele elemente ale criptei martirice. Nu mi-a venit să cred! Am văzut cripta, care trebuia să fie una boltită, dar totul era prăbușit din cauza invaziilor barbare care au jefuit și distrus bazilici și numeroase orașe din Dobrogea și din sudul Dunării. După ce am curățat, am văzut paturile și inscripția pictată de pe peretele estic al criptei, pe care se puteau descifra câteva cuvinte în limba greacă, precum «martirii lui Hr» de două ori, «Asto», iar puțin mai departe litera «n» și primele litere ale verbului «ibrio», care înseamnă «a lovi», ceea ce dovedește foarte clar că aici a avut loc un act martiric”. În prezent, moaștele Sfinților Epictet și Astion sunt prezente în Mănăstirea Halmyris, iar la Constanța au rămas doar câteva particule din sfintele lor moaște.
Rugăciune către Sfinții Epictet și AstionSfinților Mucenici Epictet și Astion, priviți acum spre noi, cei care cu umilință cădem înaintea sfintei voastre icoane și cinstim sfintele voastre moaște și ca unii care v-ați învrednicit de mare cinste înaintea Atotputernicului Dumnezeu, rugați-vă Acestuia să ne izbăvească de toate necazurile și primejdiile și să dea iertare de păcate sufletelor noastre. Și ca cei care sunteți podoaba și ocrotitorii ținutului Dobrogei, împreună cu sfintele martiri Zotic Atal, Camasie și Filip, purtați de grijă mulțimii credincioșilor ce vă aduc vouă cinstire. Primiți